Zgrada Suda Europske unije (CJEU)

Odluka Europskog suda: Google pobijedio u slučaju “prava na zaborav”

Objavljeno:

Autor:

Zgrada Suda Europske unije (CJEU)

Odluka Europskog suda: Google pobijedio u slučaju “prava na zaborav”

Objavljeno:

Autor

Zgrada Suda Europske unije (CJEU)
Zgrada Suda Europske unije (CJEU) © Arne Immanuel Bänsch/DPA

Google nije obavezan ukloniti poveznice na osobne podatke sa svojih globalnih domena – ovu odluku donio je danas Europski sud (ECJ).

Francusko nadzorno tijelo (CNIL) je prije pet godina proslijedilo slučaj sucima u Luksemburgu, a oni su odlučili da je Google obavezan ukloniti poveznice na osjetljive osobne podatke ako je osoba na koju se ti osobni podaci odnose tako zatražila. To je u praksi značilo da, među ostalim, treba ukloniti i poveznice na informacije o kaznenim osudama. Upravo to se dogodilo prošle godine kada je sud u Engleskoj odlučio da Google treba ispuniti “pravo na zaborav” u korist osobe koja je tražila uklanjanje poveznica na takve informacije o sebi.

Danas je Europski sud u drugom slučaju donio presudu da Google treba ispuniti “pravo na zaborav” na zahtjev ispitanika, ali da se ta obveza odnosi isključivo na Google stranice u Europi, te se ne odnosi globalno. Iz toga proizlazi da Google i dalje ima obvezu na zahtjev ispitanika ukloniti određene poveznice sa svojih google.hr, google.si, i drugih nacionalnih EU domena, ali ne i sa google.com domene.

Ovakvom odlukom bitno se ograničava opseg prava na zaborav te mogućnost ispitanika da imaju utjecaja na to koje informacije o njima su dostupne na internetu. Između ostalog, u odluci je rečeno da “pravo na zaborav nije apsolutno pravo”, te da je “vjerojatno da će ravnoteža između prava na privatnost i zaštitu osobnih podataka s jedne strane, i prava na slobodan protok podataka na internetu s druge strane, diljem svijeta varirati”, napomenuvši da nije moguće nametati “pravo na zaborav” u zemljama koje ne poznaju takav zakon.

Na odluku u ovom slučaju ne postoji mogućnost žalbe te je se svi ostali nacionalni sudovi u Europskoj uniji moraju držati. Ova odluka posebno je bitna jer će imati izrazit utjecaj pri svakom daljnjem reguliranju interneta.

Pitanje “prava na zaborav” i odluke Europskog suda u korist Googlea komentirat ćemo već u listopadu u sklopu trodnevnog Tečaja za službenika za zaštitu podataka. Tečaj će biti održan od 28. do 30. listopada u Zagrebu, a predavači su Vlatka Vuković i Ivan Horvat. Prijavite se ovdje.