Milijunska kazna IKEA-i zbog špijuniranja radnika

Objavljeno:

Autor:

Milijunska kazna IKEA-i zbog špijuniranja radnika

Objavljeno:

Autor

Sud u Francuskoj kaznio je IKEA Retail France u iznosu od milijun eura zbog „špijuniranja radnika“, prenosi Reuters. Dvojica Ikeinih bivših menadžera također su osuđeni u istom slučaju.

Slučaj se odnosi na razdoblje od 2009. do 2012. godine tijekom kojeg je Ikea u Francuskoj nadzirala vlastite radnike s ciljem da prepozna one „problematične“ te da profilira nezadovoljne kupce. Sud je zaključio da je Ikea nepropisno prikupljala i pohranjivala osobne podatke svojih zaposlenika, a informacije koje su prikupljane sežu od provjere bankovnih izvješća i financijske situacije zaposlenikâ, do toga koje aute posjeduju i koriste. Predstavnici radnika tvrde da su ove informacije korištene ciljano protiv voditeljâ sindikatâ, a u nekim slučajevima i prilikom rješavanja sporova s kupcima.

Jean-Louis Baillot, bivši direktor Ikee u Francuskoj, proglašen je krivim te mu je izrečena kazna u iznosu 50 tisuća eura i dvije godine zatvora uvjetno. Kriv je i Jean-François Paris koje je tada bio na vodećoj poziciji za upravljanje rizicima. Paris je priznao krivnju te mu je izrečena kazna u iznosu 10 tisuća eura i 18 mjeseci zatvora uvjetno. Uz njih, još je 13 osoba proglašeno krivima.

Ikea u Francuskoj zapošljava oko 10 tisuća radnika, a nakon SAD-a i Njemačke, Francuska im je treće najveće tržište na kojem posluju.