Facebooku se konačno zabranjuje prijenos podataka u SAD

Objavljeno:

Autor:

Facebooku se konačno zabranjuje prijenos podataka u SAD

Objavljeno:

Autor

Nazire se kraj dugogodišnjoj pravnoj bitci koju u više odvojenih sudskih i upravnih postupaka vode Max Schrems, irsko nadzorno tijelo DPC i Facebook Ireland Ltd, a teško je nakon skoro 8 godina pratiti tko s kim i protiv koga.

Za entuzijaste NOYB je izradio i slikovni prikaz postupaka koji se vode od 2013. godine:

Izvor: noyb.eu

Prema presudi irskog High Courta, DPC će ipak morati donijeti dugo izbjegavanu odluku i zabraniti Facebooku Ireland Ltd iznošenje osobnih podataka u SAD.

Schrems: “We now expect the DPC to issue a decision to stop Facebook’s data transfers before summer. This would require Facebook to store most data from Europe locally, to ensure that Facebook USA does not have access to European data. The other option would be for the US to change its surveillance laws.”

Kako prenosi NOYB, nakon što DPC sastavi finalnu odluku o njoj će se očitovati EDPB, odnosno zemlje članice EU, što bi moglo dodatno zakomplicirati i prolongirati izvršenje odluke.

Podsjetimo se, od 2013. DPC kao nadležno tijelo za Facebook vodi preskupe sudske i upravne postupke i troši novac poreznih obveznika pokušavajući na sve legitimne načine izbjeći odgovornost i „ne zamjeriti“ se Facebooku.