Googleu odbijena žalba, sud potvrdio nalaze CNIL-a

Objavljeno:

Autor:

Googleu odbijena žalba, sud potvrdio nalaze CNIL-a

Objavljeno:

Autor

Početkom 2019. godine francusko nadzorno tijelo (CNIL) izreklo je svoju prvu kaznu. Kazna u iznosu 50 milijuna eura izrečena je Googleu zbog kršenja GDPR-a i to posebice u pogledu ispunjavanja načela transparentnosti. Google je na odluku nadzornog tijela uložio žalbu, a konačno je i taj postupak priveden kraju ‒ žalba im nije prošla.

Sud je potvrdio što je CNIL već ranije ustanovio: korisnicima Android uređaja Google nije pružio “dovoljno jasne” informacije o obradi osobnih podataka, iz čega proizlazi da privole korisnika za obrade podataka u svrhu ciljanog oglašavanja nisu legalno prikupljene. Visinu kazne također smatraju proporcionalnom.

Iako je Google kažnjen sa “samo” 50 milijuna eura, što Alphabet Inc u čijem je Google vlasništvu gotovo da neće ni osjetiti, potencijalno će ih puno više koštati promjene koje nužno moraju izvršiti kako bi osigurali da u budućnosti budu usklađeni sa svim zahtjevima GDPR-a. Naime, takve promjene mogle bi rezultirati manjim brojem prikupljenih privola u svrhu ciljanog oglašavanja, što može izravno utjecati na količinu klikova koje će pojedini oglas generirati, što utječe na ukupne prihode po oglasu.

Iz Googlea su se kratko očitovali na ovu temu:

People expect to understand and control how their data is used, and we’ve invested in industry-leading tools that help them do both. This case was not about whether consent is needed for personalised advertising, but about how exactly it should be obtained. In light of this decision, we will now review what changes we need to make.

Ovom odlukom ujedno se i potvrđuje nadležnost CNIL-a u izricanju kazne u pogledu prekršaja prema francuskim korisnicima Android uređaja. Iako su u Googleu smatrali da će nadležno biti irsko nadzorno tijelo (DPC) jer je u Irskoj njihovo europsko sjedište, u vrijeme izricanja kazne Google u Irskoj nije imao kontrolu na obradama osobnih podataka.

? Le Conseil d’État, objava za medije (na francuskom jeziku)