AG o Schrems II

Objavljeno:

Autor:

AG o Schrems II

Objavljeno:

Autor

Maximilian Schrems © APA(AFP)

U slučaju Schrems II (C-311/18, DPC Ireland vs. Schrems i Facebook) koji se vodi povodom utvrđenja valjanosti standardnih ugovornih klauzula te zakonitosti prijenosa osobnih podataka europskih korisnika Facebooka u Sjedinjene američke države (Facebook Ireland Ltd. prema Facebook Inc.,) nezavisni odvjetnik Saugmandsgaard Øe donio je mišljenje o standardnim ugovornim klauzulama koje su usvojene Odlukom 2010/87 Europske komisije. Nezavisni odvjetnik zaključio je da su standardne ugovorne klauzule, kada ih se primjenjuje sukladno Odluci 2010/87, primjeren mehanizam zaštite, ali je jasno ukazao na manjkavosti Privacy Shielda. U svojem detaljnom mišljenju posebno ističe neravnopravan položaj građana EU koje Ustav SAD-a ne štiti te izražava sumnju u učinkovitost funkcije ombudsmana.

Podsjetimo se, irsko nadzorno tijelo DPC odbilo je suspendirati prijenose koji mogu negativno utjecati na prava i slobode europskih korisnika Facebooka te je izbjegavajući odgovornost radije pokrenulo sudski spor protiv Schremsa i Facebooka s ciljem stavljanja izvan snage SCC-a.
Mišljenje nezavisnog odvjetnika nije obvezujuće za Sud Europske unije koji će u daljnjem postupku dati odgovore na prethodna pitanja koja je pred njega postavio irski High Court. Navedeno je komentirao i Maximillian Schrems koji je vrlo zadovoljan ovim razvojem događaja: “I am generally happy about the opinion of the Advocate General. The opinion is in line with our legal arguments“.