Zbog COVID-19 mijenja se prijedlog teksta e-Privacy uredbe

Objavljeno:

Autor:

Zbog COVID-19 mijenja se prijedlog teksta e-Privacy uredbe

Objavljeno:

Autor

Prema novom prijedlogu dokumenta obrada metapodataka elektroničkih komunikacija trebala bi se smatrati dopuštenom kada je to potrebno radi zaštite ključnih interesa krajnjih korisnika ili interesa druge fizičke osobe.

Ovo bi u praksi značilo da bi metapodaci mogli biti obrađeni i bez pristanka korisnika u određenim situacijama, primjerice u humanitarne svrhe ili u humanitarnim krizama, posebno u slučajevima prirodnih katastrofa i katastrofa uzrokovanih ljudskim djelovanjem, te u svrhe praćenja epidemija i njihovog širenja. Podsjetimo se, koncept zaštite ključnih interesa ispitanika kao pravna osnova za obradu osobnih podataka već je ranije prepoznat u GDPR.

Osim ovih novosti, važno je napomenuti da je iz teksta izbačen (hrvatski) prijedlog o legitimnom interesu kao pravnoj osnovi za upotrebu pojedinih vrsta kolačića.

Kako prenosi Euractiv, iz teksta je izbačen i raniji prijedlog koji se odnosi na legitimne interese davatelja elektroničkih komunikacijskih usluga što je izazvalo negativne reakcije telekom lobija.

Njemačka je već osma zemlja koja za vrijeme svojeg predsjedanja Vijećem EU neće okončati postupak usvajanja e-Privacy Uredbe, a obzirom na jake interesne skupine to se ni neće tako skoro dogoditi.

Novi prijedlog ePrivacy Uredbe dostupan je ovdje.