EDPB: Zabrana obrade osobnih podataka u svrhe bihevioralnog oglašavanja

Objavljeno:

Autor:

EDPB: Zabrana obrade osobnih podataka u svrhe bihevioralnog oglašavanja

Objavljeno:

Autor

Europski odbor za zaštitu podataka (EDPB) usvojio je hitnu obvezujuću odluku u slučaju Meta, u vezi s obradama osobnih podataka u svrhe bihevioralnog oglašavanja. EDPB je tom odlukom zadao irskom nadzornom tijelu (DPA) da kao vodeće nadzorno tijelu o ovom slučaju poduzme odgovarajuće radnje i da zabrani Meta IE obrade osobnih podataka koje se provode u svrhe bihevioralnog oglašavanja, a koje se temelje na ugovoru i legitimnom interesu kao pravnoj osnovi obrade. Ova zabrana trebala bi se odnositi na obrade koje provodi Meta na području Europskog gospodarskog prostora (EGP).

Predsjednica EDPB-a dala je izjavu o ovom slučaju:

“After careful consideration, the EDPB considered it necessary to instruct the IE SA to impose an EEA-wide processing ban, addressed to Meta IE. Already in December 2022, the EDPB Binding Decisions clarified that contract is not a suitable legal basis for the processing of personal data carried out by Meta for behavioural advertising. In addition, Meta has been found by the IE SA to not have demonstrated compliance with the orders imposed at the end of last year. It is high time for Meta to bring its processing into compliance and to stop unlawful processing.”

– Ana Talus, predsjednica Europskog odbora za zaštitu podataka

Zabrana obrade stupit će na snagu tjedan dana nakon što irsko nadzorno tijelo obavijesti voditelja obrade o konačnim mjerama.

Objava EDPB: edpb.europa.eu

Objava AZOP-a: azop.hr