CNIL: Google obavijest o kolačićima usklađena je s ePrivacy direktivom

Objavljeno:

Autor:

CNIL: Google obavijest o kolačićima usklađena je s ePrivacy direktivom

Objavljeno:

Autor

Gotovo dvije godine nakon što su kažnjeni Google LLC i Google Ireland, francusko nadzorno tijelo CNIL donosi novi zaključak – Google obavijest o kolačićima usklađena je s francuskim zakonom o zaštiti podataka i ePrivacy direktivom.

CNIL je na samom početku 2022. godine izrekao upravnu novčanu kaznu od 90 milijuna eura za Google LLC i 60 milijuna eura za Google Ireland. Te kazne izrečene su zbog nezakonitog korištenja mrežnih kolačića. Osim toga, CNIL je zaprijetio i izricanjem dodatne kazne od 100 tisuća eura dnevno ako u roku od tri mjeseca nezakonitosti ne budu ispravljene. Radilo se o kršenju francuskog zakona kojim je regulirana zaštita podataka, a kojim je istovremeno u nacionalno zakonodavstvno transponirana ePrivacy direktiva.

Nastavno na navedeno kažnjavanje, Google je 24. travnja 2022. dostavio CNIL-u prvi prijedlog izmjena obavijesti o kolačićima sastavni dio koje je i opcija “Odbij sve”. Sljedećih godinu dana trajala je razmjena informacija između Googlea i CNIL-a, do 28. travnja ove godine. CNIL je potom ponovo obavio istragu kako bi potvrdio da je obavijest o kolačićima sada usklađena sa zakonom. U svojem zaključku, CNIL je potvrdio da je obavijest o kolačićima zakonita te da se shodno tome poništava izrečena kazna od 100 tisuća eura dnevno.

Inače, istovremeno s izricanjem dviju predmetnih kazni Googleu, CNIL je za iste prekršaje izrekao i kaznu od 60 milijuna eura Facebooku (Meta). Trenutno nema novih informacija u tom predmetu. Istovremeno u drugom slučaju, Meta IE je u svibnju ove godine kažnjena s upravnom novčanom kaznom od rekordnih 1,2 milijuna eura.