Zastupnici Europskog parlamenta protiv nacrta AI uredbe

Objavljeno:

Autor:

Zastupnici Europskog parlamenta protiv nacrta AI uredbe

Objavljeno:

Autor

Tjedan dana prije nego što je trebala biti službeno najavljena, iscurio je nacrt Uredbe o europskom pristupu umjetnoj inteligenciji – “AI uredba”. Ovim nacrtom nastoji se uspostaviti novi pravni okvir za primjenu umjetne inteligencije koji bi trebao riješiti brojne izazove u korištenju takvih sustava. “AI uredba” uređuje primjenu sustava umjetne inteligencije koje dijeli na tri kategorije:

  1. Izričito zabranjene AI prakse
  2. Visokorizični AI sustavi
  3. Ostali AI sustavi čija je namjena komunicirati s ljudima

Obveznici primjene uredbe su tvorci AI sustava (pružatelji usluge) i organizacije koje nabavljaju i koriste se takvim sustavima (korisnici), a pojedine odredbe mogu se odnositi i na uvoznike i distributere AI sustava.

Nacrt uredbe nije naišao na odobravanje dijela zastupnika Europskog parlamenta pa su vrlo brzo reagirali – slanjem otvorenog pisma Europskoj komisiji. U pismu protestiraju protiv odredbe kojom je definirano izuzeće od zabrane primjene umjetne inteligencije u svrhe osiguravanja javne sigurnosti. Napominju da se upravo “javna sigurnost” koristi kao izlika za masovni nadzor, što je u suprotnosti s tumačenjima već postojeće legislative od strane Suda EU. Protestiraju i protiv odredbi koje se odnose na masovni nadzor biometrijskim sredstvima na javnim prostorima bez privole ispitanika. Pismo na engleskom jeziku u cijelosti možete preuzeti ovdje.

Kako bi se osigurala primjena AI uredbe, Europska komisija planira oformiti Europski odbor za umjetnu inteligenciju. Zadatak odbora bi bio osigurati dosljednu primjenu uredbe i surađivati s drugim tijelima kao što je EDPB. Također, svaka država članica trebat će odrediti jedno ili više nadležnih tijela na nacionalnoj razini. Nacionalna nadzorna tijela bit će ovlaštena utvrđivati i izdavati novčane i druge kazne. Kao i kod GDPR-a, za neusklađenost s AI uredbom predviđene su maksimalne kazne od 20 milijuna eura ili 4% ukupnog godišnjeg prometa, što god je veće.