WhatsApp zahtijeva dijeljenje podataka s Facebookom

Objavljeno:

Autor:

WhatsApp zahtijeva dijeljenje podataka s Facebookom

Objavljeno:

Autor

Novim uvjetima korištenja WhatsApp zahtijeva od korisnika da dijele svoje podatke s Facebookom i onemogućuje im da odaberu suprotno. Podaci koje će WhatsApp dijeliti s Facebookom uključuju broj mobitela povezan s WhatsApp računom, korisničko ime, fotografiju, te informacije o tome s kim je korisnik komunicirao i koje je financijske transakcije obavio koristeći aplikaciju. Ova promjena stupa na snagu 8. veljače i ne može se zaobići – korisnici moraju prihvatiti nove uvjete kako bi mogli nastaviti koristiti uslugu.

WhatsApp je u vlasništvu Facebooka od 2014. godine te je broj korisnika od tad do danas porastao sa manje od 500 milijuna na više od 2 milijarde. Budući da Facebook već duže vrijeme nastoji povezati svoje najvažnije komunikacijske usluge – Messenger, WhatsApp i Instagram – čini se da je ovakva promjena bila samo pitanje vremena. Ipak, s obzirom na nedavnu i dugotrajnu pravnu i medijsku dramu kojoj je Facebook bio podvrgnut upravo zbog praksi po pitanju korištenja osobnih podataka korisnika, ovakva promjena pomalo šokira.

Očekivano, korisnici koji brinu o svojoj privatnosti su zabrinuti, a posebice oni koji ni na koji način nisu povezani s Facebookom. Neki korisnici odlučili su ugasiti svoje WhatsApp korisničke račune i prijeći na alternativne platforme – najpopularniji su Signal i Telegram.

Sadržaj komunikacije na WhatsAppu je E2E (end-to-end) kriptiran pa barem tim podacima ne može pristupiti nitko osim osoba koje su sudionici razgovora.

Podsjetimo se i što je WP29 još 2017. godine rekao o ovakvoj praksi i valjanosti uvjetovane privole: ec.europa.eu.