Vlada SAD objavila White Paper o Schrems II presudi

Objavljeno:

Autor:

Vlada SAD objavila White Paper o Schrems II presudi

Objavljeno:

Autor

Američka vlada objavila dokument Information on U.S. Privacy Safeguards Relevant to SCCs and Other EU Legal Bases for EU-U.S.Data Transfers after Schrems II

Vlada SAD (Department of Commerce, Depertment of Justice i Office of the Director of National Intelligence) objavila je White Paper o važećem pravnom okviru koji uređuje ovlasti obavještajnih službi.

U dokumentu se implicira da Sud EU prilikom odlučivanja u slučaju Schrems II nije uzeo u obzir sve činjenice i izražava zabrinutost zbog nesigurnosti koja je stvorena presudom u odnosu na prijenos osobnih podataka iz EU u SAD.

Prema autorima, svrha je dokumenta da omogući organizacijama da utvrde u kojoj mjeri američke obavještajne službe mogu pristupiti osobnim podacima kako bi se moglo procijeniti mogu li kao uvoznici podataka koristiti standardne ugovorne klauzule, a posebno se naglašava da dokument ne treba gledati kao smjernicu za primjenu EU regulative ili postupanje u odnosu prema europskim sudovima i nadzornim tijelima.

Savjetujemo vam da pročitate dokument, jer je u nekim dijelovima urnebesno zabavan!

Naime, autori paušalno ocjenjuju da „većina tvrtki nije zanimljiva obavještajnim službama“, da građani ne bi trebali brinuti za svoju privatnost jer „postoje snažna ograničenja i zaštitne mjere koje se odnose na vladin pristup podacima i rigorozan neovisni nadzor prema ekvivalentnim zakonima gotovo svih ostalih zemalja“.

I za kraj: „ Američka vlada često dijeli obavještajne podatke s državama članicama EU” i na taj način brine o dobrobiti i nas građana EU.

Ahaaa?