Poziv na zabranu online nadzora u svrhu ciljanog oglašavanja

Objavljeno:

Autor:

Poziv na zabranu online nadzora u svrhu ciljanog oglašavanja

Objavljeno:

Autor

Norveška Agencija za zaštitu potrošača (Forbrukerrådet – NCC) objavila je izvješće o komercijalnom nadzoru na internetu. Izvješće pod nazivom „Time to ban surveillance-based advertising“ je zapravo poziv upućen vladinim organizacijama da se zabrani ciljano oglašavanje na internetu u formi u kojoj ga danas najčešće susrećemo.

U izvješću, NCC detaljno objašnjava moguće štetne učinke oglašavanja temeljenog na nadzoru potrošača. Posebno izdvojeni štetni učinci su manipulacija i diskriminacija, dezinformiranje, potkopavanje konkurencije, sigurnosni rizici, te nepridržavanje zakonskih odredbi vezanih uz privatnost i zaštitu podataka. Radi se o rizicima koji ne smiju biti zanemareni, a kojima su izloženi pojedinci čiji se osobni podaci na ovaj način obrađuju.

„The collection and combination of information about us not only violates our right to privacy, but renders us vulnerable to manipulation, discrimination and fraud. This harms individuals and society as a whole.“

– Finn Myrstad, NCC director of digital policy

Zabranu online nadzora u svrhu ciljanog oglašavanja podržava više od 55 različitih organizacija i udruženja za zaštitu potrošača iz cijelog svijeta. O ovom problemu se na razini Europske unije već raspravlja u sklopu Digital Services Acta.

Preuzmite: PDF