Objavljen novi nacrt ePrivacy uredbe

Objavljeno:

Autor:

Objavljen novi nacrt ePrivacy uredbe

Objavljeno:

Autor

Od 1. siječnja ove godine Vijećem Europske unije predsjeda Portugal. Čini se da su se za to odlično i pripremili, jer su već 5. siječnja objavili novi nacrt ePrivacy uredbe.

Izdvajamo najvažnije promjene:

  • Proširuje se teritorijalno područje primjene uredbe tako da uključuje i obrade osobnih podataka koje provodi voditelj obrade s poslovnim nastanom izvan EGP.
  • Dodaje se definicija “lokacijskih podataka”.
  • Dopušta se obrada elektroničkih komunikacijskih podataka, uključujući metapodatke, u svrhe koje su u skladu sa svrhom u koju su osobni podaci prvotno prikupljeni.
  • Mijenja se izričaj u kontekstu pravne osnove “ugovornog odnosa”. Prema prethodnom nacrtu dopuštena je bila obrada elektroničkih komunikacijskih podataka u svrhu “ostvarivanja komunikacije”, dok je u novom nacrtu takva obrada dopuštena u svrhu “pružanja elektroničke komunikacijske usluge”.
  • Pružatelji usluga koji prosljeđuju anonimizirane statističke podatke imaju obavezu provesti procjenu učinka na zaštitu podataka (DPIA) i obavijestiti krajnje korisnike o takvoj obradi podataka.

Napominjemo da je područje primjene ePrivacy uredbe značajno šire od GDPR-a – ePrivacy uredba se ne odnosi samo na osobne podatke, nego na sve elektroničke komunikacijske podatke, bez obzira smatraju li se oni osobnim podacima ili ne.

Od siječnja 2017. kad je Vijeće EU objavilo prvi nacrt ePrivacy uredbe do danas, ovaj novi nacrt je 14. po redu. Možete ga preuzeti ovdje: data.consilium.europa.eu