NOYB uložio pritužbu protiv Googlea

Objavljeno:

Autor:

NOYB uložio pritužbu protiv Googlea

Objavljeno:

Autor

Već su neko vrijeme u tijeku rasprave o aplikacijama za praćenje građana čiji je cilj sprječavanje širenja COVID-19 virusa. Stručnjaci za privatnost izražavaju svoje sumnje o uspostavi takvih sustava, a NOYB – Europski centar za digitalna prava, je otišao još jedan korak dalje te su uložili pritužbu, ovaj put protiv Googlea.

U centru pozornosti je Android Advertising ID (AAID) – ID za praćenje koji se dodjeljuje uređajima s operativnim sustavom Android. Prema GDPR-u, takvo praćenje korisnika može se provoditi samo uz privolu korisnika što, tvrde iz NOYB-a, ovdje nije slučaj. Također, izbor kojeg korisnici imaju u pogledu postavki praćenja svodi se isključivo na izdavanje novog AAID-a na zahtjev korisnika pri čemu se stari AAID briše, međutim ne brišu se podaci prikupljeni putem starog AAID-a niti korisnik u bilo kojem trenutku ima mogućnost u potpunosti ukloniti AAID s uređaja.

It is grotesque: Google claims that if you want them to stop tracking you, you have to agree to new tracking. It is like cancelling a contract only under the condition that you sign a new one. Google´s system seems tostructurally denythe exercise of users´rights.

– Stefano Rossetti, NOYB

U najgorem slučaju, kad bi Googleu bila izrečena upravna novčana kazna u iznosu do 4% ukupnog prometa na globalnoj razini, ona bi mogla iznositi i do 5 milijardi funti!

Pritužba je podnesena nadzornom tijelu u Austriji, a njen tekst dostupan je ovdje.