NOYB uložio pritužbe protiv hrvatskih tvrtki

Objavljeno:

Autor:

NOYB uložio pritužbe protiv hrvatskih tvrtki

Objavljeno:

Autor

Nasumičnim pregledom popularnih europskih mrežnih stranica utvrđeno je da voditelji obrade koriste usluge Google Analytics ili Facebook Connect i iznose podatke u SAD i mjesec dana nakon presude Suda EU kojom je Privacy Shield stavljen van snage, a standardne ugovorne klauzule ocijenjene kao neprimjerene za prijenose uvoznicima koji su davatelji elektroničkih komunikacijskih usluga i obveznici posebnih zakona, dakle – Googleu i Facebooku.

U navedenim, ali i nekim drugim uslugama koje pružaju Google i Facebook (npr. Facebook Custom Audience), tvrtka koja koristi uslugu (vlasnik mrežne stranice) se smatra voditeljem obrade osobnih podataka, a Google LLC, odnosno Facebook Inc. izvršiteljem ili podizvršiteljem obrade. Ovakav odnos jasno je definiran u općim uvjetima korištenja pojedine usluge na koje voditelj pristaje, stoga je i odgovoran za prijenos podataka u treće zemlje.

Na popisu od 101 voditelja obrade koji prema tvrdnjama neprofitne organizacije NOYB nezakonito iznose osobne podatke u SAD našle su se i dvije hrvatske tvrtke – 24sata d.o.o. i HANZA MEDIA d.o.o.

Prema najavama iz NOYB ovo je tek početak borbe protiv voditelja obrade koji ne poštuju GDPR i odluke najvišeg europskog suda, ali i nadzornih tijela koja ne poduzimaju radnje u okviru svojih ovlasti i prešutno odobravaju nezakonite prijenose.