NOYB ponovo ulaže pritužbu protiv Googlea zbog AAID-a

Objavljeno:

Autor:

NOYB ponovo ulaže pritužbu protiv Googlea zbog AAID-a

Objavljeno:

Autor

U svibnju 2020. godine NOYB je uložio pritužbu protiv Googlea zbog AAID tracking kôda. Tu pritužbu podnesli su austrijskom nadzornom tijelu zbog sumnje da Google krši odredbe GDPR-a. Ovog tjedna NOYB je uložio još jednu pritužbu protiv Googlea, ali ovaj put zbog sumnje na kršenje ePrivacy direktive.

Podsjetimo se, Googleov AAID (Google Advertising ID) je kôd koji je “ugrađen” u svaki uređaj s operativnim sustavom Android. AAID omogućuje aplikacijama i oglašivačima da prate ponašanje korisnika i da mu temeljem prikupljenih informacija serviraju personalizirane oglase. Korisnici imaju mogućnost “resetirati” AAID kôd, odnosno generirati novi, ali ne mogu ga u potpunosti obrisati s uređaja.

Iz NOYB-a navode da je ovakvo praćenje strogo regulirano Direktivom 2002/58 te da je zakonito samo uz izričitu privolu ispitanika. Konkretno, tvrde da se radi o kršenju članka 5. stavak 3. Direktive:

Države članice osiguravaju da je pohranjivanje podataka ili uspostavljanje pristupa već pohranjenim podacima na terminalnoj opremi pretplatnika ili korisnika, dozvoljeno samo pod uvjetom da je dotični pretplatnik ili korisnik dao svoj pristanak, nakon što je iscrpno i razumljivo, u skladu s Direktivom 95/46/EZ, između ostalog obaviješten o namjeni postupka obrade. Navedeno ne sprečava nikakav oblik tehničke pohrane ili pristupa samo u svrhu izvršavanja prijenosa komunikacije putem elektroničke komunikacijske mreže ili ako je to strogo potrebno, kako bi operator usluge informacijskog društva mogao pružiti uslugu koju je izričito zatražio pretplatnik ili korisnik.

‒ Direktiva 2002/58 (pročišćeni tekst), članak 5. stavak 3.

Pritužba je podnesena francuskom CNIL-u, a tekst pritužbe na francuskom i engleskom jeziku dostupan je ovdje.