NOYB nadzornim dijelima uputio čak 422 pritužbe

Objavljeno:

Autor:

NOYB nadzornim dijelima uputio čak 422 pritužbe

Objavljeno:

Autor

U svibnju ove godine udruga noyb na čelu sa Maxom Schremsom uputila je više od 500 pritužbi izravno voditeljima obrade. Radi se o tvrtkama čije internetske stranice koriste kolačiće (eng. cookies), ali na način da su u suprotnosti s određenim odredbama GDPR-a. Tri mjeseca kasnije, čak 82% tih tvrtki nije u potpunosti zadovoljilo zahtjevima iz pritužbi, zbog čega je noyb uložio ukupno 422 pritužbe protiv voditeljâ obrade, ali ovaj put izravno nadležnim nadzornim tijelima.

Iako većina tvrtki nije u potpunosti udovoljila zahtjevima, od ukupnog broja neusklađenosti koje je noyb identificirao, njih čak 42% je ispravljeno nakon što su pritužbe poslane. Konkretno, na 42% stranica dodana je opcija za odbijanje korištenja kolačića, na 68% je uklonjena unaprijed označena kvačica, na 46% su riješeni zahtjevi uz korištenje različitih boja za prihvaćanje ili neprihvaćanje kolačića koje bi navodile korisnike da odaberu jednu od tih opcija, a na 22% je uklonjena tvrdnja da se praćenje korisnika provodi temeljem legitimnog interesa voditelja obrade. Ukupno je učinjeno 1028 različitih ispravaka. Rezultate prvog „vala pritužbi“ komentirao je i Max Schrems:

We saw a lot of improvements on many websites and are very happy with the first results. Some major players like Seat, Mastercard or Nikon have instantly changed their practices. However, many other websites have only stopped the most problematic practices. For example, they may have added a ‘reject’ option, but still make it hard to read. The requirement to show a prominent withdrawal option clearly faced the biggest resistance from website owners.

– Max Schrems, noyb

Međutim, neke vrlo poznate internetske stranice nisu uključene u ovu statistiku – njih 36, uključujući Amazon, Twitter, Google i Facebook. Radi se o stranicama na kojima su implementirana posebna rješenja za upravljanje kolačićima te čiji prekršaji se u određenoj mjeri razlikuju od ostalih. Svih 36 je odbilo udovoljiti zahtjevima noyba.

There is a trend that larger players and pages that are very dependent on advertisement largely ignored our offer to settle cases. Some openly argue that it would be legal to manipulate users into clicking ‘okay’. We will obviously bring cases here as well.

– Max Schrems, noyb

Sad kad su završili s prvom testnom fazom, noyb nastavlja raditi prema cilju kojeg su si postavili još na proljeće – pregledati i uputiti pritužbe na čak 10 tisuća različitih internetskih stranica do kraja ove godine.

Više: noyb.eu