Kompromitirani podaci stotina tisuća zrakoplovnih putnika

Objavljeno:

Autor:

Kompromitirani podaci stotina tisuća zrakoplovnih putnika

Objavljeno:

Autor

U kibernetičkom napadu hakirani su podaci stotina tisuća zrakoplovnih putnika širom svijeta. Napadnuta je IT tvrtka SITA koja svoje usluge pruža za oko 90% zrakoplovne industrije. SITA je pružatelj usluga i za Star Alliance – najveće udruženje zrakoplovnih tvrtki na svijetu. Članovi udruženja su velike tvrtke poput United Airlinesa i Lufthanse, ali jedan od 26 članova je i naš Croatia Airlines.

U objavi za medije iz SITA-e su potvrdili da su bili žrtva kibernetičkog napada. Napad su prepoznali 24. veljače te su odmah po saznanju pokrenuli postupak utvrđivanja detalja napada i informiranja korisnika PSS sustava.

“SITA acted swiftly and initiated targeted containment measures. The matter remains under continued investigation by SITA’s Security Incident Response Team with the support of leading external experts in cyber-security.”

– iz SITA objave za medije od 4. ožujka 2021.

Podaci kojima su napadači ostvarili pristup odnose se na putnike u Frequent Flyer programu, a uključuju ime putnika, paket povlastica i članski broj. Iz SITA-e poručuju da nisu kompromitirani kontakt podaci, podaci o kreditnim karticama i putovnicama, lozinke niti podaci o rezervacijama. O incidentu su službenim putem informirani Malaysia Airlines, Singapore Airlines, Finnair i Jeju Air.

Singapore Airlines objavio je da su zahvaćeni podaci oko 580 tisuća putnika, te Finnair oko 200 tisuća. Prema dostupnim informacijama, za sada je samo kompanija Finnair o ovom incidentu obavijestila finsko nadzorno tijelo za zaštitu podataka.