Kako koristiti program za inspekciju web stranica?

Objavljeno:

Autor:

Kako koristiti program za inspekciju web stranica?

Objavljeno:

Autor

Website Evidence Collector je računalni alat kojeg je izradio i izdao Europski nadzornik za zaštitu podataka (EDPS). Radi se o aplikaciji otvorenog kôda čija je svrha pružiti informacije o tome koji se podaci prenose i pohranjuju na računalo prilikom posjeta web stranicama. Aplikacija je namijenjena upraviteljima web stranica, službenicima za zaštitu podataka i krajnjim korisnicima.

Iako je namijenjena krajnjim korisnicima, za instalaciju i korištenje ove aplikacije potrebna su određena tehnička znanja. Za rad aplikacije potrebno je na računalo prvo instalirati Node.js, a potom i samu aplikaciju koristeći tzv. naredbeni redak – na Windows računalima je to aplikacija Command Prompt, na Linuxu i Mac uređajima je Terminal.

Iz EDPS-a kažu da će aplikacija raditi na Windows, MacOS i Linux operativnim sustavima, a napominju da je dostupna “as is”, bez ikakvog jamstva. Detaljno o EUPL licenci možete pročitati ovdje.

Instalacija (Windows)

1. Preuzmite Node.js sa službene stranice i instalirajte ga. Instalacija je jednostavna, samo pratite upute.

2. Preuzmite najnoviju verziju aplikacije Website Evidence Collector s ove stranice

3. Otvorite mapu u kojoj je preuzeta aplikacija i iz nje pokrenite Command Prompt unosom “cmd” u adresnu traku

4. Unesite naredbu kako je prikazana niže i potvrdite pritiskom na tipku Enter. Ako je verzija aplikacije koju ste preuzeli drukčija od 1.0.0, onda unesite tu oznaku verzije. Tekst treba odgovarati nazivu datoteke koju ste preuzeli u koraku 2.

npm install --global ./website-evidence-collector-1.0.0.tar.gz

5. Pričekajte da se program instalira. Znat ćete da je instalacija završena kad posljednja linija u naredbenom retku započinje s oznakom lokalnog diska na kojemu ste pohranili preuzetu aplikaciju (najvjerojatnije C: ili D:), nakon čega je u nastavku omogućeno tipkanje.

Korištenje

Kad ste uspješno instalirali aplikaciju, ponovo pokrenite Command Prompt i unesite naredbu kako slijedi (tekst označen crvenom bojom zamijenite za web stranicu koju želite pregledati. Potvrdite unos tipkom Enter.

website-evidence-collector --no-output --quiet --yaml http://dporeport.eu

Potom kratko pričekajte dok aplikacija generira izvješće izravno u Command Prompt prozoru.

Ako želite detaljnije izvješće, iz prethodne naredbe izostavite “–no-output –quiet –yaml” te potom budite strpljivi. Aplikacija će generirati izvješće u mapu naziva “output”, no generiranje izvješća će potrajati.

Informacije o naprednijem korištenju ovog alata dostupne su u README datoteci koja dolazi kao dio programske arhive.

Zaključak

Izvješće koje generira Website Evidence Collector sadrži informacije o linkovima, slikama i drugim medijima dostupnima na traženoj stranici, kao i informacije o kolačićima koje stranica koristi, bilo da su oni kolačići prve ili treće strane. Sve ove informacije mogu biti vrlo korisne onima koji žele znati više o radu stranice.

Unatoč tome, za rad u aplikaciji potrebno je barem osnovno poznavanje naredbenog retka, te zato nije izgledno da će ju krajnji korisnici koji nisu vični naprednom korištenju računala ikad koristiti. Također, većinu informacija koje aplikacija generira kao dio konačnog izvješća krajnji korisnici mogu dohvatiti ili kroz postavke vlastitog internetskog preglednika ili koristeći dodatke (add-on) za internetske preglednike koji omogućuju napredan uvid u funkcionalnost pojedine stranice.