Ispravak osobnih podataka za 1 euro po minuti? Wizz Air.

Objavljeno:

Autor:

Ispravak osobnih podataka za 1 euro po minuti? Wizz Air.

Objavljeno:

Autor

Udruga noyb – Europski centar za digitalna prava, uložila je još jednu pritužbu, ovaj put protiv Wizz Air, najveće europske avio kompanije. Zašto? Jer nisu poduzeli primjerene mjere kako bi omogućili svojim korisnicima ishođenje prava na ispravak osobnih podataka koje im garantira GDPR.

Naime, jedna korisnica Wizz Aira je promijenila prezime te shodno tome i svoju adresu elektroničke pošte. Od Wizz Aira je tražila da se navedeni podaci ažuriraju, ali su ju dočekale neočekivane zapreke. Korisnica je za promjenu podataka prvo kontaktirala službenika za zaštitu podataka u Wizz Airu, međutim nije dobila baš nikakvu povratnu informaciju čak tri mjeseca! Potom se javila korisničkoj službi putem kontakt obrasca, da bi od te službe dobila informaciju da je online putem moguće promijeniti zapis o prezimenu samo ako je do promjene prezimena došlo sklapanjem braka. Od strane iste službe upućena je da se javi u pozivni centar koji je dostupan isključivo putem hotline linije po cijeni od 1 eura po minuti razgovora.

Korisnica je u konačnici u svom nastojanju samo djelomično uspjela – nakon nešto više od pola sata razgovora s pozivnim centrom, iz Wizz Aira su prihvatili promijeniti zapis o prezimenu, ali adresu elektroničke pošte još uvijek nisu promijenili.

Prema GDPR-u, ispitanici imaju pravo od voditelja obrade zahtjevati ispravak osobnih podataka koji se na njih odnose. Voditelji obrade takve zahtjeve trebaju riješiti bez odlaganja, a taj postupak za ispitanike treba biti besplatan. U predmetnom slučaju, Wizz Air očito nije bio u stanju niti prepoznati da se radi o zahtjevu za ispravak podataka, niti ga riješiti u skladu s očekivanjima ispitanika i u prihvatljivom roku. Ovo nije jedini takav slučaj u Wizz Airu, što samo ukazuje na razinu nemara kad se radi o rješavanju zahtjeva ispitanika i ispunjavanju njihovih prava.

Iz noyb-a procjenjuju da bi maksimalna kazna za ove prekršaje u slučaju Wizz Aira mogla biti do 97 milijuna eura! Pritužbu su predali austrijskom nadzornom tijelu, a javno je dostupna na njemačkom i engleskom jeziku – pročitajte.