Irski DPC će konačno zabraniti Facebooku prijenose podataka u SAD?

Objavljeno:

Autor:

Irski DPC će konačno zabraniti Facebooku prijenose podataka u SAD?

Objavljeno:

Autor

Irsko nadzorno tijelo (DPC) izdalo je nacrt odluke u slučaju prijenosa osobnih podataka iz EU u SAD od strane Facebooka (Meta). Podsjetimo, nakon pada Privacy Shielda Facebook je odlučio prijenose osobnih podataka nastaviti oslanjajući se na standardne ugovorne klauzule. Koliko je poznato, ovom odlukom DPC-a Facebooku će biti zabranjeni i takvi prijenosi osobnih podataka iz EU u SAD.

Iz Facebooka su ranije ove godine naglasili da ukoliko novi transatlantski okvir za razmjenu podataka ne bude uspostavljen te ako ne bude moguće osloniti se na SCC ili druge alternativne načine prijenosa podataka iz EU u SAD, vjerojatno neće biti u mogućnosti EU tržištu ponuditi neke svoje proizvode i usluge, uključujući Facebook i Instagram.

O nacrtu odluke DPC je sukladno članku 60. GDPR-a obavijestio i ostala EU nadzorna tijela koja imaju na raspolaganju mjesec dana da dostave svoje komentare. Iz noyba naglašavaju kako je dosadašnje iskustvo pokazalo da ostala nadzorna tijela u pravilu imaju prigovore na odluke irskog DPC-a, a u tom slučaju aktivirat će se odredbe članka 65. GDPR-a te će se cijeli slučaj dodatno prolongirati.

Max Schrems je ovako komentirao situaciju:

“Facebook will use the Irish legal system to delay any actual ban of data transfers. Ireland will have to send the police to physically cut the cords before these transfers actually stop. What would be however easy to do, is a fine for the past years, where the CJEU has clearly said the transfers were illegal. It is strange, that the DPC seems to ‘forget’ about the only efficient penalty in this case. You could get the impression, that the DPC just wants to have this case go in circles again and again.”

– Max Schrems, noyb

Pročitajte više: noyb.eu, politico.eu