Facebook centar za pomoć - slika zaslona

Facebook će platiti 550 milijuna dolara korisnicima iz Illinoisa

Objavljeno:

Autor:

Facebook centar za pomoć - slika zaslona

Facebook će platiti 550 milijuna dolara korisnicima iz Illinoisa

Objavljeno:

Autor

Postignuta je nagodba u postupku protiv Facebooka za nezakonito korištenje biometrijskih podataka korisnika.

Radi se o slučaju koji je započeo 2015. godine u američkoj saveznoj državi Illinois. Tamošnji korisnici Facebooka žalili su se na nezakonitu obradu podataka pri označavanju korisnika na fotografijama. U pitanju je prekršaj prema Biometric Information Privacy Act-u koji se odnosi na obradu biometrijskih podataka. Naime, Facebook je obrađivao osobne podatke korisnika bez njihove privole i bez informacije o periodu zadržavanja.

Iz Facebooka su izjavili da su se odlučili na nagodbu jer je “u najboljem interesu društva i dioničara da se ovaj slučaj završi”. Prema nagodbi, Facebook će platiti ukupno 550 milijuna dolara. Taj iznos uključuje odštetu korisnicima i troškove pravnog postupka.

U ovom slučaju nije na odmet posebno istaknuti koliko je iznos od 550 milijuna dolara zapravo visok. Za usporedbu, do sada je izrečeno 114 milijuna eura GDPR kazni, što je 4-5 puta manje od iznosa ove nagodbe. ICO je svojevremeno najavio namjeru izricanja kazni British Airwaysu i Marriott hotelima, ali one još nisu izrečene.