Europski parlament o Schrems II presudi

Objavljeno:

Autor:

Europski parlament o Schrems II presudi

Objavljeno:

Autor

Europski parlament objavio je osvrt o učincima presude Suda EU u slučaju Schrems II. U ovom kratkom, ali vrlo jasnom dokumentu Parlament utvrđuje sljedeće:

Tvrtke koje nastave prenositi osobne podatke u SAD temeljem nezakonitog mehanizma prijenosa krše zakon i izlažu se mogućoj maksimalnoj novčanoj kazni (4% ukupnog godišnjeg globalnog prometa ili 20 milijuna eura).

Pitanje učinkovitosti, ali i zakonitosti korištenja standardnih ugovornih klauzula još uvijek je otvoreno i podložno različitim tumačenjima. EDPB i nacionalna nadzorna tijela daju neujednačene smjernice, od savjeta da se svi prijenosi odmah zaustave, a podaci prenesu nazad u EU, do umjerenijih koji se svode na poduzimanje „dodatnih mjera zaštite“.

Unatoč tome što ne nudi konkretne savjete, EDPB ističe kako neće biti odgode kažnjavanja u slučaju nezakonitog prijenosa podataka.

U odnosu na dodatne mjere zaštite kao što su npr. kriptiranje podataka, Parlament izražava sumnju u njihovu učinkovitost u odnosu na ovlasti i mogućnosti kojima raspolaže američki obavještajni aparat.

Ova presuda imat će utjecaj i na ostale treće zemlje koje provode ekstenzivni obavještajni nadzor građana u svrhe nacionalne sigurnosti, posebno na Ujedinjeno Kraljevstvo.

Parlament se osvrnuo i na gospodarski aspekt presude i prijedloge mogućih rješenja – od novog (trećeg) sporazuma o prijenosu do mogućnosti da SAD reformira savezne propise koji reguliraju ovlasti obavještajnih agencija i pitanja nacionalne sigurnosti. (Koliko je ovo realno, procijenite sami.)

Bit će zanimljivo pratiti prijedloge i rješenja nadležnih (EK, EDPB, DPC) koji i dalje izbjegavaju poslati jasnu poruku: SCC se ne mogu koristit za prijenose „uvoznicima“ koji mogu biti pod nadzorom američkog obavještajnog aparata.