Vijeće Europe Konvencija 108+

Europski dan zaštite osobnih podataka

Objavljeno:

Autor:

Vijeće Europe Konvencija 108+

Europski dan zaštite osobnih podataka

Objavljeno:

Autor

Vijeće Europe je 2006. godine proglasilo 28. siječnja Europskim danom zaštite osobnih podataka, a upravo na ovaj datum se obilježava godišnjica potpisivanja Konvencije Vijeća Europe za zaštitu osoba glede automatizirane obrade osobnih podataka iz 1981. godine – Konvencija 108.

Konvencija 108 je i dalje jedini pravno obvezujući međunarodni instrument zaštite osobnih podataka, a pristupilo joj je ukupno 55 zemalja. Uz zemlje članice Vijeća Europe, tu su još Argentina, Urugvaj, Mauricijus, Senegal, Maroko, Meksiko, Tunis i Cabo Verde.

Osnovne definicije (osobni podatak, obrada, voditelj zbirke) i načela (ograničenje prikupljanja podataka, navođenje svrhe obrade, sigurnost podataka i dr.) Konvencija je uredila prije gotovo 40 godina. Time su postavljeni temelji moderne regulative u području zaštite osobnih podataka. Dodatnim protokolom iz 2002. godine uvedena je obveza formiranja neovisnih nadzornih tijela za zaštitu osobnih podataka, te je zabranjen prijenos osobnih podataka bez dodatnih mjera zaštite prema zemljama koje nisu potpisnice.

Konvencija je i danas na snazi i u fazi je modernizacije. Dodatni protokol iz 2018. godine ima za cilj uskladiti Konvenciju s važećom europskom regulativom – GDPR. Do sada je Protokolu pristupilo 38 zemalja, uključujući i Republiku Hrvatsku.

Obilježavanjem Europskog dana zaštite osobnih podataka, koji je u cijelom svijetu prihvaćen kao Data Privacy Day, želi se pojedince osvijestiti o važnosti očuvanja privatnosti i zaštite osobnih podataka. dpo:report ovaj dan obilježava prigodnim popustom za stručnu edukaciju. Tečaj za službenika za zaštitu osobnih podataka održat će se u Zagrebu od 19. do 21. veljače. Našim čitateljima osigurali smo popust od 30% za prijave do 7. veljače. Prijavite se ovdje, a prilikom prijave navedite e-mail adresu s kojom ste prijavljeni na #dporeport:newsletter.

Čestitamo svima Europski dan zaštite osobnih podataka!