Biometrijska provjera lica muškarca

Europska komisija odgađa primjenu face recognition sustava?

Objavljeno:

Autor:

Biometrijska provjera lica muškarca

Europska komisija odgađa primjenu face recognition sustava?

Objavljeno:

Autor

Prema informacijama koje prenosi Jutarnji list, MUP kupuje napredni softver za prepoznavanje lica. Iz MUP-a su potvrdili da je u listopadu prošle godine pokrenut postupak nabave, ali obzirom da je postupak tajan, nisu pružili dodatne informacije.

Obrada osobnih podataka pomoću softvera za prepoznavanje lica koji omogućuje jedinstvenu identifikaciju pojedinca smatra se obradom biometrijskih podataka koji su posebna kategorija osobnih podataka.

Podsjetimo se, s ciljem definiranja uvjeta pod kojima nadležna tijela mogu obrađivati biometrijske podatke nedavno je usvojen Zakon o obradi biometrijskih podataka. Zakon propisuje svrhe obrade, a obrada se provodi sukladno posebnim propisima (Opća uredba o zaštiti podataka i Zakon o zaštiti fizičkih osoba u vezi s obradom i razmjenom osobnih podataka u svrhe sprječavanja, istraživanja, otkrivanja ili progona kaznenih djela ili izvršavanja kaznenih sankcija), što znači da je MUP za planiranu obradu obvezan provesti procjenu učinka na zaštitu osobnih podataka (DPIA).

Video nadzor javnih površina uz napredne tehnologije može pomoći nadležnim tijelima u sprečavanju kaznenih djela i pronalasku počinitelja, ali i negativno utjecati na prava i slobode svih nas “običnih građana”.

Opasnosti ovih sustava prepoznate su i na razini EU, te je u postupku prijedlog Europske komisije da se na razdoblje od tri do pet godina odgodi primjena ovakvih sustava na javnim površinama (postaje javnog prijevoza, stadioni, trgovački centri). Prijedlog EK službeno će biti objavljen u veljači, a informacije da je postupak pokrenut prenio je Euroactiv.