EDPB izdao mišljenja o adekvatnosti Velike Britanije

Objavljeno:

Autor:

EDPB izdao mišljenja o adekvatnosti Velike Britanije

Objavljeno:

Autor

Europski odbor za zaštitu podataka (EDPB) izdao je mišljenja o nacrtu odluke o adekvatnosti za Ujedinjeno Kraljevstvo. EDBP ističe da je po određenim ključnim pitanjima nacionalni zakonodavni okvir Ujedinjenog Kraljevstva “čvrsto u skladu” s regulativom EU. Budući da je tek relativno nedavno UK izašla iz EU, ovakvo stanje je i očekivano.

“EDPB prepoznaje da je UK u svom okviru za zaštitu podataka uglavnom odražavala GDPR i LED [“policijsku direktivu”], a prilikom analize njihovih zakona i praksi EDPB je identificirao mnoge aspekte koji su u biti jednaki. Međutim, budući da su zakoni podložni izmjenama i dopunama, usklađenost treba održavati. Stoga pozdravljamo odluku Komisije da adekvatnost bude vremenski ograničena uz namjeru da pomno nadgleda razvoj situacije u UK.”

‒ Andrea Jelinek, predsjednica Europskog odbora za zaštitu podataka

Očekivano, posebna pozornost posvećena je ovlastima obavještajnih službi, posebno tzv. Snooperovoj povelji. EDPB ukazuje na potrebu dodatnih pojašnjenja i / ili mogućnost nadziranja presretane komunikacije, uspostavu zaštitnih mjera u pogledu izuzeća za slučajeve otkrivanja podataka u inozemstvu, te neovisnu procjenu i nadzor upotrebe automatiziranih alata za obradu podataka.

? EDPB mišljenje 14/2021
? EDPB mišljenje 15/2021