Desperate times call for desperate measures

Objavljeno:

Autor:

Desperate times call for desperate measures

Objavljeno:

Autor

Ovih dana svjedoci smo posebnih zaštitnih mjera koje se uvode na nacionalnoj i globalnoj razini s ciljem sprečavanja širenja Corona virusa, a provode ih i poslodavci, kako u javnom tako i u privatnom sektoru.

Prikupljaju se informacije o nedavnim službenim i privatnim putovanjima u krizna područja, postojanje veze sa zaraženim osobama, ali i informacije o trenutnom zdravstvenom stanju zaposlenika.

Iako je situacija ozbiljna i poslodavci imaju najbolju namjeru i obvezu spriječiti širenje zaraze, zaštititi zaposlenike i održati kontinuitet poslovanja, ne smiju pri tome zaboraviti da su pravo na privatnost i zaštita osobnih podataka temeljna ljudska prava.

I nadzorna tijela prepoznala su potrebu da objave posebne smjernice za obradu osobnih podataka zaposlenika (uključujući podatke o zdravlju) u novonastaloj situaciji.

Smjernice su objavili irski DPC, britanski ICO, mađarski NAIH i druga nadzorna tijela (CNIL, Garante, AEPD), a FPF je objavio sažetak.

Iako se radi o ozbiljnoj situaciji i nužnim mjerama, obrada osobnih podataka mora se provoditi sukladno načelima iz Opće uredbe, a posebno načelu smanjenja količine podataka i ograničenja svrhe obrade.

Iz smjernica izdvajamo najvažnije:

Poslodavac ne treba (ne smije):

  • Tražiti privolu zaposlenika za kontakt u svrhe obavještavanja, organizacije rada od kuće i druge svrhe obrade s ciljem zaštite ključnih interesa zaposlenika i drugih osoba te provođenje mjera koje su uvedene na nacionalnoj razini
  • Zahtijevati informacije o trenutnom zdravstvenom stanju zaposlenika i članova njegove obitelji ili kućanstva– obvezno mjerenje temperature, pružanje podataka o simptomima

Poslodavac treba:

  • Implementirati mjere za umanjenje rizika od širenja zaraze – educirati zaposlenike kako prepoznati simptome, osigurati sredstva za održavanje higijene i dezinfekciju, ne širiti paniku.

Zaposlenik mora obavijestiti poslodavca da je bolestan ili za to postoji osnovana sumnja, a poslodavac je dužan o tome obavijestiti zaposlenike koji su bili s oboljelim u bliskom kontaktu i poduzeti primjerene mjere (rad od kuće i dr.).