Apple s novim iOS 14 brine o vašoj privatnosti – ili ne?

Objavljeno:

Autor:

Apple s novim iOS 14 brine o vašoj privatnosti – ili ne?

Objavljeno:

Autor

Apple je u lipnju ove godine najavio novu verziju svog mobilnog operativnog sustava – iOS 14, a od jeseni je postao dostupan na tržištu. Jedna od najavljenih novih značajki sustava odnosi se na IDFA – Identifier for Advertisers. IDFA nije ništa posebno novo – radi se o identifikatoru koji je posebno dodijeljen svakom iPhone uređaju, a kojeg koriste oglašivači kako bi mogli analizirati uspješnost svojih kampanja. Međutim, novo je to što korisnička postavka za IDFA više nije skrivena duboko u Postavkama i nije unaprijed označena. Umjesto toga, novi sustav zahtjeva da aplikacije koje žele koristiti IDFA moraju korisnicima omogućiti da pristanu ili odbiju praćenje.

Naravno, ovakva najava naljutila je druge igrače u oglašivačkoj industriji, a najglasniji među njima je Facebook. Zbog velikog pritiska, Apple je odlučio pričekati s tim promjenama do početka 2021. godine, što procjenjuju da je dovoljno vremena izdavateljima aplikacija da se pripreme na novi tretman. Iako točan datum kad će promjene u postavkama nastupiti nije objavljen, stručnjaci u području zaštite privatnosti i osobnih podataka ovu promjenu zasigurno će objeručke pozdraviti. Zar ne?

U svojoj nedavnoj objavi iz NOYB-a napominju da najavljene promjene nisu dovoljne. Iako će izdavatelji aplikacija morati od korisnika tražiti izričit pristanak za korištenje IDFA, to se, naime, ne odnosi i na Apple. Također, IDFA je identifikator koji je automatski postavljen na svakom uređaju, a iz NOYB-a smatraju da to tako ne bi smjelo biti, te uspoređuju IDFA s internet kolačićima, pa i sa registracijskim pločicama na automobilima. Drže da se na IDFA trebaju primjenjivati odredbe e-Privacy direktive jednako kako se primjenjuju i na internet kolačiće.

Zbog svega navedenog, iz NOYB-a su uputili dvije pritužbe protiv Apple Inc u Kaliforniji – jednu berlinskom nadzornom tijelu i drugu AEPD-u u Španjolskoj.