Upute za prijenose osobnih podataka u UK od 1.1.2021.

Objavljeno:

Autor:

Upute za prijenose osobnih podataka u UK od 1.1.2021.

Objavljeno:

Autor

Jednogodišnji prijelazni period koji je dogovoren nakon izlaska Velike Britanije iz Europske unije uskoro će završiti. U kontekstu zaštite osobnih podataka, UK će biti „treća zemlja“.

Kako bi pomoglo organizacijama koje redovno prenose ili planiraju prenositi osobne podatke organizacijama u UK, irsko nadzorno tijelo objavilo je upute – Guidance on Transfers of Personal Data from Ireland to the UK at the end of the Transition Period (11pm on 31 December 2020).

DPC je zauzeo stav da će za većinu organizacija primjerena zaštitna mjera za prijenose biti standardne ugovorne klauzule (SCC).

DPC naglašava da je odgovornost uvoznika i izvoznika da procijene hoće li SCC moći osigurati razinu zaštite u UK istovjetnu onoj u EU. U posebnim slučajevima, prije prijenosa podataka potrebno je uspostaviti dodatne zaštitne mjere ili se savjetovati s nadzornim tijelom.

Iako su ove upute namijenjene organizacijama u Irskoj, one mogu biti jednako korisne i organizacijama u Hrvatskoj koje prenose osobne podatke u UK ili ostale treće zemlje.

» SCC za prijenose podataka između članica EU i trećih zemalja
» EDPB preporuke za međunarodne prijenose podataka