Upitnici o prijenosima osobnih podataka u treće zemlje

Objavljeno:

Autor:

Upitnici o prijenosima osobnih podataka u treće zemlje

Objavljeno:

Autor

Njemačka nadzorna tijela za zaštitu osobnih podataka objavila su upitnike za provjeru usklađenosti po pitanju međunarodnih prijenosa osobnih podataka. Ukupno je 5 upitnika koji pokrivaju sljedeća područja:

  • Administriranje zahtjeva ispitanika
  • Prijenos podataka unutar grupe poduzetnika
  • Poslužitelji elektroničke pošte
  • Web poslužitelji
  • Alati za praćenje (tracking)

Službena verzija upitnika je na njemačkom jeziku i možete ih preuzeti ovdje. Dostupni su i neslužbeni prijevodi, među kojima je i engleski prijevod upitnika koji se odnosi na prijenose podataka unutar grupe poduzetnika. Prijevod je zasluga njemačkog pravnika, stručnjaka za zaštitu osobnih podataka Christophera Schmidta, a dostupan je ovdje.

Kao rezultat presude Schrems II pitanje koje se ponavlja u svim upitnicima je:

“To the extent that the (possible) taking knowledge of personal data occurs in the U.S., are you or a recipient subject to Section 702 of the U.S. Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA), which allows U.S. authorities access to data at electronic communications service providers?”

Za sada još nije poznato prema kojim voditeljima i izvršiteljima obrade će nadzorna tijela uputiti upitnike i kakve će biti posljedice za organizacije koje ne dostave povratne informacije.

Napominjemo da su upitnici izrađeni za potrebe njemačkih nadzornih tijela i predviđeni su za provjeru tvrtki koje su pod njihovom nadležnošću, no to ne isključuje mogućnost da će tijela drugih zemalja članica, uključujući i naš AZOP, u svojem radu koristiti slične metode provjere usklađenosti prijenosa podataka u treće zemlje.