Ilustracija umreženosti na globalnoj razini

Kako se zaštititi na internetu: 8 savjeta za sigurno surfanje

Objavljeno:

Autor:

Ilustracija umreženosti na globalnoj razini

Kako se zaštititi na internetu: 8 savjeta za sigurno surfanje

Objavljeno:

Autor

O privatnosti i zaštiti osobnih podataka puno se priča i piše, a posebice od 2018. godine kad je u primjenu stupio GDPR. Treba li privola, kako riješiti kolačiće, što znači legitimni interes ili kako odrediti primjerene mjere zaštite osobnih podataka, samo su neka od pitanja s kojima se redovito susrećemo. No, ne treba zaboraviti da i mi sami, pojedinci, imamo izrazito veliki, a možda i najveći utjecaj na zaštitu vlastite privatnosti. Kako? Osvješćenošću. Pažljivim postupanjem s vlastitim osobnim podacima. A gdje smo najviše izloženi rizicima? Na internetu. “Online”. Upravo zbog tog razloga danas, povodom Europskog dana zaštite osobnih podataka, donosimo nekoliko savjeta za sigurno surfanje bespućima interneta.

#1 – Vodite računa o tome što objavljujete

Sadržaj kojeg objavljujete na društvenim mrežama i community forumima namijenjen je da bude javno dostupan većem broju osoba. Razmislite objavljujete li više informacija nego što je potrebno te može li vam zloupotreba tih informacija nanijeti štetu. U javnom online prostoru ne objavljujte preslike niti fotografije vaših osobnih dokumenata, niti druge informacije koje bi po svojoj prirodi trebale biti poznate samo vama (npr. ID brojevi, PIN-ovi i lozinke, korisničko ime).

#2 – Provjerite postavke privatnosti na korisničkim računima koje koristite

Svatko od nas, bilo za poslovne ili privatne aktivnosti, ima otvorene korisničke račune na raznim online portalima i društvenim mrežama. Iako je danas gotovo nemoguće nemati jedan takav račun, ono što možemo i moramo jest voditi računa o postavkama privatnosti na tim računima. Provjerite kome su vidljive vaše objave, koje druge informacije su također vidljive te je li moguće suziti krug osoba koje do tih informacija mogu doći.

#3 – Obrišite informacije i korisničke račune koji vam više neće trebati

Znate li na kojim ste sve stranicama do sada otvorili korisnički profil? Vjerojatno ste neke od njih otvorili, kratko koristili i kasnije na njih zaboravili. Iako te korisničke račune više ne koristite, informacije koje ste otvaranjem i korištenjem tih računa podijelili možda su još uvijek dostupne. Kome? Trebaju li one tamo biti? Ne zaboravite da je svakoj informaciji objavljenoj na internetu moguće pristupiti – ovlašteno ili neovlašteno. Ako ste sigurni da neke informacije više nemaju svoju svrhu i ne trebaju biti dostupne, najbolje je da ih s tih mjesta uklonite.

#4 – Primjereno zaštitite svoje online račune i uređaje

Najčešći način autentificiranja u online okruženju jest koristeći kombinaciju korisničkog imena i lozinke. Svi znamo da lozinku nikome ne smijemo odati i da treba biti sastavljena od kombinacije različitih vrsta znakova kako bi bila sigurnija. No, da biste zaštitu podigli na višu razinu, kad god je moguće koristite dvofaktorsku autentifikaciju (2FA) putem SMS poruke ili token (authenticator) aplikacije. Portal gizmodo.com je nedavno objavio popis najboljih token aplikacija, a ako želite znati više o 2FA, pročitajte o tome ovdje.

#5 – Koristite samo servise i aplikacije kojima vjerujete

Otvaranje korisničkih računa na raznim servisima i korištenje velikog broja aplikacija neminovno povećava rizik od otkrivanja podataka neovlaštenim osobama. Ako niste uvjereni u razinu zaštite, provjerite koristi li netko od vama poznatih osoba taj servis ili aplikaciju. Guglajte, ali pazite kojim stranicama ćete vjerovati. Ako i dalje niste uvjereni, pronađite alternativno rješenje.

#6 – Ograničite korištenje javnih Wi-Fi mreža

Ovo nam je svima poznata situacija. Sjeli ste u kafić, dolazi konobar da uzme narudžbu, a vi naručujete kavu s hladnim mlijekom i lozinku za Wi-Fi. Javno dostupne Wi-Fi mreže dostupne su, po definiciji, javno. To znači da ih koriste i druge osobe oko vas, i to vjerojatno osobe koje ni ne poznajete. No, poznaju li te osobe vas? Jeste li u kafiću u kojem redovito boravite?

Tko želi i zna, može iznimno jednostavno “prisluškivati” mrežni promet na javnoj Wi-Fi mreži. Da biste spriječili da vaši osobni podaci i druge povjerljive informacije dospiju u pogrešne ruke, smanjite korištenje javne Wi-Fi mreže na minimum. Da, koristite javni Wi-Fi za čitanje news portala kao što je dpo:report. No, ne prijavljujte se u korisničke račune dok ste spojeni na javni Wi-Fi, a posebice ne šaljite putem interneta osjetljive ili povjerljive informacije. Ako imate mogućnost, uvijek koristite vlastitu mobilnu pristupnu točku umjesto javne mreže.

#7 – Odjavite se sa zajedničkih ili javnih računala

Iako gotovo svatko od nas ima osobno računalo ili mobitel za pristupanje internetskim servisima, ponekad smo primorani koristiti računalo koje nije naše. Na konferenciji ste s kolegama i dolazite na sponzorski štand gdje vam nude fotografiranje i objavu na društvenim mrežama. Sve što trebate jest prijaviti se na dostupnom terminalu u svoj Facebook račun, namjestiti i okinuti. Što činite?

Odlučili ste se fotografirati. Prihvaćate rizike koji proizlaze iz prijavljivanja u korisnički račun putem javnog terminala na nepoznatoj mreži. Nemojte se zaboraviti odjaviti. Ako ste i zaboravili, koristite dostupne mogućnosti da se “daljinskim putem” odjavite sa svih mjesta gdje ste prijavljeni. Facebook je objavio uputu kako pregledati gdje ste sve prijavljeni i kako se odjaviti s pojedinih mjesta.

#8 – Redovito ažurirajte softver i operativni sustav

Računalo vas obavještava da možete preuzeti ažuriranja, no baš u tom trenutku nemate vremena, ostavljate to za kasnije i u konačnici – u potpunosti zaboravljate. Dogodilo vam se?

Softverska ažuriranja i zakrpe popravljaju ili unaprjeđuju funkcionalnost softvera, ali to nije njihova jedina svrha. Naprotiv, vrlo često proizvođači nude ažuriranja kako bi odgovorili na nove prijetnje, povećali razinu sigurnosti i umanjili rizike za korisnika. Posebno provjerite jeste li ažurirali operativni sustav, antivirusni ili sličan softver kojeg koristite, te internetski preglednik. Potom provjerite i postavke ažuriranja za sustave i softver koji koristite, te prema potrebi prilagodite. Na ovaj način osiguravate da vaše računalo ili mobilni uređaj prepoznaju kad se radi o potencijalnim sigurnosnim prijetnjama te da vas o tome mogu pravovremeno upozoriti.