Suhi keksi

Još jedne smjernice o kolačićima (AEPD)

Objavljeno:

Autor:

Suhi keksi

Još jedne smjernice o kolačićima (AEPD)

Objavljeno:

Autor

Španjolski AEPD je objavio smjernice (na španjolskom jeziku) za upotrebu kolačića odnosno pravnu osnovu za njihovo postavljanje. Nakon što su svoje smjernice za kolačiće objavili britanski ICO i francuski CNIL, o čemu smo već pisali, možemo reći da imamo tri dokumenta s različitim uputama.

Postavljanje kolačića uređeno je Direktivom 2002/58 o privatnosti i elektroničkim komunikacijama, te njezinom izmjenom i dopunom iz 2009. godine. Direktiva je u svakoj zemlji članici implementirana kroz nacionalni zakon iz kojeg i proizlaze različita tumačenja i mišljenja vezano za to što se smatra privolom u ovom kontekstu.

I dok su smjernice CNIL-a i ICO-a donekle ujednačene te zahtijevaju afirmativni pristanak u skladu s uvjetima iz GDPR-a, AEPD smatra da korisnik nastavkom pregleda stranice, odnosno odabirom neke druge sekcije nakon što se na stranici pojavila obavijest o kolačićima, potvrđuje suglasnost za korištenje kolačića (str. 24. Smjernica). Da bi se ova radnja smatrala pristankom, obavijest o kolačićima mora biti postavljena na vidljivo mjesto, a zbog svoje boje, oblika i veličine obavijest ne smije biti neopažena.

Kao i CNIL i ICO, AEPD ove smjernice temelji na nacionalnom zakonu, a to je u Španjolskoj Zakon 34/2002 o uslugama informacijskog društva i elektroničkoj trgovini te one nisu relevantne za RH.

Zanimljivo je da je isto ovo tijelo nedavno izreklo upravnu novčanu kaznu od 30 tisuća eura (smanjeno na 18 tisuća) tvrtki Vueling zato što posjetiteljima web stranice nije omogućila da sami konfiguriraju postavke kolačića.