Zbog kolačića kazna od 30 tisuća eura!

Objavljeno:

Autor:

Zbog kolačića kazna od 30 tisuća eura!

Objavljeno:

Autor

Nakon odluke Suda EU u slučaju Planet 49 imamo i prvu odluku nadzornog tijela kojom se kažnjava voditelj obrade zato što nije transparentno postavio obavijest i postavke kolačića na web stranici.

Španjolski AEPD izrekao je novčanu kaznu u iznosu od 30 tisuća eura (smanjeno na 18 tisuća eura) tvrtki Vueling koja nije posjetiteljima web stranice omogućila da odbiju sve kolačiće (koji nisu nužni) ili da odaberu samo one kolačiće koje žele temeljem svojih preferencija.

AEPD potvrđuje da se praksa “nastavljanjem korištenja stranice pristajete na uvjete” ne može smatrati slobodno danom privolom sukladno španjolskom nacionalnom zakonu kojim je implementirana Direktiva 2002/58. Navedeno vrijedi i u RH, a propisano je Zakonom o elektroničkim komunikacijama koji sadrži istovjetnu odredbu:

ZEK, članak 100.:

4) Korištenje elektroničkih komunikacijskih mreža za pohranu podataka ili za pristup već pohranjenim podacima u terminalnoj opremi pretplatnika ili korisnika usluga dopušteno je samo u slučaju kada je taj pretplatnik ili korisnik usluga dao svoju privolu, nakon što je dobio jasnu i potpunu obavijest u skladu s posebnim propisima o zaštiti osobnih podataka, i to osobito o svrhama obrade podataka. Time se ne može spriječiti tehnička pohrana podataka ili pristup podacima isključivo u svrhu obavljanja prijenosa komunikacija putem elektroničke komunikacijske mreže, ili, ako je to nužno, radi pružanja usluga informacijskog društva na izričit zahtjev pretplatnika ili korisnika usluge.

Ako i vaše web stranice imaju ovakvu obavijest o kolačićima trebate ju mijenjati i posjetiteljima dati mogućnost izbora.

Ako trebate pomoć pri određivanju primjerenih obavijesti o kolačićima, ali i drugih obavijesti o obradama osobnih podataka, možemo Vam u tome pomoći – javite nam se na info@horvathwolf.eu.