Za slanje SMS poruka izrečena kazna od 50 tisuća funti

Objavljeno:

Autor:

Za slanje SMS poruka izrečena kazna od 50 tisuća funti

Objavljeno:

Autor

Information Commissioner’s Office (ICO) kaznio je OSL Financial Consultancy Limited (OSL) u iznosu 50 tisuća funti zbog nezakonite marketinške komunikacije. Rezultat je to istrage koja je pokrenuta temeljem brojnih prigovora oštećenih ispitanika.

Naime, OSL je omogućio posjetiteljima svoje web stranice da koriste online obrazac kako bi zatražili ponudu usluga. Međutim prikupljene podatke su nastavili koristiti u marketinške svrhe. Osobe koje su na takav način poslale upit za ponudom nisu niti u jednom trenutku imale mogućnost prihvatiti ili odbiti korištenje njihovih podataka za primanje marketinških poruka.

Konkretno, OSL je podatke koristio kako bi slao marketinške SMS poruke. Istraga je pokazala da je u razdoblju od 18. lipnja 2019. do istog dana 2020. godine OSL poslao 174.342 takvih SMS poruka bez valjane privole primatelja. Takvim postupanjem OSL je prekršio PECR te je, shodno tome, ICO izrekao kaznu. PECR (Privacy and Electronic Communications Regulations) počiva na Direktivi 2002/58/EC te je ekvivalent našem Zakonu o elektroničkim komunikacijama.

Izrečena kazna može biti umanjena za 20%, na 40 tisuća funti, ukoliko OSL odluči platiti kaznu zaključno sa 4. siječnja 2021. godine.

[ICO odluka o kažnjavanju]