Nova milijunska kazna za neželjene prodajne pozive

Objavljeno:

Autor:

Nova milijunska kazna za neželjene prodajne pozive

Objavljeno:

Autor

Talijansko nadzorno tijelo Garante per la protezione dei dati personali kaznilo je Vodafone Italia s 12,2 milijuna eura zbog nezakonitog telemarketinga. Kompleksna istraga koje je rezultirala visokom kaznom započela je temeljem više stotina prigovora građana koji su zaprimali neželjene marketinške pozive od Vodafona. Garante je utvrdio niz nepravilnosti, uključujući neprimjerene tehničke i organizacijske mjere zaštite i kršenje načela zakonitosti i transparentnosti obrade osobnih podataka.

Posebno se ističe korištenje nasumičnih telefonskih brojeva i onih koji nisu registrirani u nacionalnom telefonskom imeniku. Dodatno, Vodafone je koristio i baze podataka do kojih je došao preko svojih poslovnih partera i trećih strana, bez znanja i bez valjane privole ispitanika za prijenos podataka Vodafonu.

Osim izrečene novčane kazne, Garante je naložio Vodafonu provođenje mjera koje će osigurati da se marketinški pozivi upućuju ispitanicima temeljem valjane pravne osnove (privole), čiji su brojevi registrirani u nacionalnom imeniku, a pozivi obavljeni putem interne prodajne mreže. Baze podataka koje su nezakonito prikupljene od trećih strana Vodafone više ne smije koristiti.