Operateri u pozivnom centru

Njemačkom telekomu milijunska kazna!

Objavljeno:

Autor:

Operateri u pozivnom centru

Njemačkom telekomu milijunska kazna!

Objavljeno:

Autor

Njemačko savezno nadzorno tijelo Der Bundesbeauftragte für den Datenschutz und die Informationsfreiheit (BfDI) izreklo je upravnu novčanu sankciju tvrtki 1&1 Telecom GmbH. Kazna od 9,55 milijuna eura izrečena je zbog neprimjerenih tehničkih mjera zaštite osobnih podataka u postupku identifikacije korisnika usluga, odnosno pozivatelja kontakt centra. U 1&1 Telecomu su smatrali da je dovoljno pozivatelja identificirati davanjem podataka o imenu, prezimenu i datumu rođenja. Nakon što je identitet “utvrđen”, agenti u kontakt centru bi nastavljali razgovor, pružali korisničku pomoć što je, u nekim slučajevima, podrazumijevalo i dijeljenje osobnih podataka korisnika usluge.

1&1 Telecom je već poduzeo određene mjere i promijenio opisani postupak identifikacije pozivatelja, a najavio je i osporavanje odluke u postupku pred nadležnim sudom.

U Njemačkoj, ali i šire ova odluka BfDI-a izazvala je oprečne komentare. Naime, navodno je diskutabilan tzv. njemački model izricanja upravnih novčanih sankcija koji određuje da se visina kazne određuje prema godišnjem prihodu grupe poduzetnika, ali bez obzira je li predmetni prekršaj dio procesa koji su uspostavljeni u cijeloj grupi.