Telecom Italia (TIM) natpis

Milijunska kazna telekomu za pozivanje iz registra “ne zovi”

Objavljeno:

Autor:

Telecom Italia (TIM) natpis

Milijunska kazna telekomu za pozivanje iz registra “ne zovi”

Objavljeno:

Autor

Talijansko nadzorno tijelo Garante Privacy kaznilo je talijanski telekom TIM S.p.A. (Telecom Italia) u iznosu 28 milijuna eura.

Od siječnja 2017. do početka 2019. godine nadzorno tijelo zaprimilo je stotine žalbi na marketinške prakse Telecoma Italia. Iz telekoma su upućivali promotivne telefonske pozive korisnicima koji su izričito zahtijevali da ih se u te svrhe ne zove. Osim navedenog, Telecom Italia počinio je i brojne druge prekršaje koji se odnose na nagradne igre i neprimjerene obrasce.

Prekršajima je zahvaćeno nekoliko milijuna ljudi, a jedan je pojedinac zaprimio čak 155 poziva u istom mjesecu! Utvrđeno je da TIM nije imao primjerenu kontrolu nad angažiranim pozivnim centrima. Popisi osoba koje ne žele primati promotivne poruke nisu održavani ažurnima. Informacije o obradi podataka pružene putem službene aplikacije bile su netočne i nepotpune. Privole su prikupljane na neprimjeren način. Upravljanje povredama osobnih podataka bilo je neučinkovito.

Sve navedeno rezultiralo je kaznom za Telecom Italia u iznosu 28 milijuna eura. Uz kaznu, Garante Privacy obvezalo je TIM na 20 korektivnih radnji u skladu s GDPR člankom 58. stavak 2. TIM više ne smije osobne podatke prikupljene putem svojih aplikacija koristiti u marketinške svrhe.

Ovo nije prvi slučaj kažnjavanja telekoma. Prošle godine smo pisali o kažnjavanju grčkog OTE s 400 tisuća eura i njemačkog 1&1 s 9,55 milijuna eura.