Francuska zastava

Kazna od 500 tisuća eura u Francuskoj!

Objavljeno:

Autor:

Francuska zastava

Kazna od 500 tisuća eura u Francuskoj!

Objavljeno:

Autor

Francuska tvrtka Futura Internationale koja pruža usluge toplinske izolacije objekata kažnjena je s 500 tisuća eura zbog kršenja GDPR-a. Tvrtka vrši promidžbu svojih usluga i istraživanje tržišta koristeći i usluge nekoliko pozivnih centara izvan EU. CNIL je postupio temeljem pritužbe ispitanika kojemu se Futura redovito obraćala telefonskim putem iako je jasno izrazio želju da ga se ne kontaktira telefonom, a to je sve potvrdio i email porukom.

Nadzorom je utvrđeno više slučajeva protivljenja ovakvoj obradi podataka koji su bili ignorirani. Evidentirane su i druge brojne nepravilnosti, primjerice netransparentno informiranje ispitanika o obradi i snimanju razgovora. Nakon ovog nadzora, još u listopadu 2018. godine, CNIL je donio rješenje kojim se Futuri nalažu korektivne mjere. Obzirom da Futura nije dostavila zadovoljavajući službeni odgovor ni postupila po rješenju, CNIL je izrekao upravnu novčanu sankciju.

Između ostalog, CNIL u odluci obrazlaže visinu kazne sljedećim:

  • nisu ispunjena prava ispitanika (nisu uvaženi prigovori na obradu)
  • utvrđena je prekomjerna obrada podataka (zabilježeni su uvredljivi komentari o korisnicima i podaci povezani sa zdravljem)
  • prijenos podataka u treće zemlje bez primjerenih mjera zaštite
  • odbijanje suradnje s nadzornim tijelom
  • općenito, količina i ozbiljnost utvrđenih nepravilnosti te njihovo namjerno ponavljanje

CNIL u komentaru javne objave ove odluke posebno ističe kako je suradnja s nadzornim tijelom obaveza svakog voditelja obrade.