Poslodavac radnici uručuje otkaz

Izrečene upravne novčane kazne

Objavljeno:

Autor:

Poslodavac radnici uručuje otkaz

Izrečene upravne novčane kazne

Objavljeno:

Autor

Španjolsko nadzorno tijelo (AEPD) izreklo je upravnu novčanu kaznu u iznosu od 12 tisuća eura voditelju obrade, naftnoj kompaniji Madrilena Red de Gas, jer nije poduzeo razumne mjere kako bi utvrdio identitet ispitanika koji je postavio zahtjev za pristup podacima. Ovakvo postupanje rezultiralo je otkrivanjem osobnih podataka neovlaštenim trećim stranama, te je suprotno obvezi voditelja obrade da sa sigurnošću utvrdi identitet ispitanika. Ukoliko to nije u mogućnosti, voditelj može odbiti zahtjev, a u tom slučaju teret dokaza leži na voditelju.

Tekst odluke dostupan je na španjolskom jeziku.

U Poljskoj je izrečena kazna voditelju obrade tvrtki ClickQuickNow zbog kršenja načela zakonitosti, poštenosti i transparentnosti obrade osobnih podataka. ClickQuickNow nije omogućio jednako jednostavno povlačenje privole kao i njezino davanje, te je dodatno namjerno zakomplicirao taj postupak. Osim upravne novčane kazne u iznosu oko 50 tisuća eura, voditelju obrade izrečene su i dodatne mjere – nalog da se u roku od 14 dana isprave nepravilnosti i korisnicima omogući jednostavno povlačenje privole i ostvarivanje prava u obradi osobnih podataka.

U Njemačkoj je Berlinsko nadzorno tijelo (Berliner Datenschutzbeauftragte) izreklo enormnu novčanu kaznu u iznosu od 14 i pol milijuna eura tvrtki Deutsche Wohnen SE. Predmetna tvrtka upravlja s otprilike 100 tisuća nekretnina za najam, a kažnjena je zbog propusta u uređivanju arhivskih datoteka i sustava za arhiviranje koji tehnički ne omogućava brisanje podataka za čiju daljnju obradu više ne postoji pravna osnova. Pri određivanju visine kazne nadzorno tijelo je primijenilo novi model izračunavanja kazni koji su usvojila njemačka nadzorna tijela, a ovo je do sada najveća izrečena kazna u Njemačkoj.