Izrečene milijunske kazne zbog nezakonitog korištenja kolačića

Objavljeno:

Autor:

Izrečene milijunske kazne zbog nezakonitog korištenja kolačića

Objavljeno:

Autor

Francusko nadzorno tijelo CNIL izreklo je dvije nove, milijunske kazne zbog nezakonitog korištenja kolačića. Kažnjeni su Facebook sa 60 milijuna eura, Google US s 90 milijuna eura i Google Ireland s još 60 milijuna eura.

Utvrđeno je da i Facebook i Google omogućuju posjetiteljima svojih mrežnih stranica da jednim klikom prihvate kolačiće, međutim da je postupak odbijanja kolačića kompleksniji – posjetitelj u tom slučaju mora proći nekoliko “klikova”. CNIL je zaključio da su zbog kompleksnijeg postupka odbijanja kolačića posjetitelji mrežnih stranica potaknuti na prihvaćanje kolačića umjesto na njihovo odbijanje, te da se radi o prekršajima u vezi s člankom 82. francuskog Zakona o zaštiti podataka.

Osim spomenutih visokih kazni, Googleu i Facebooku prijete i dodatne kazne od 100 tisuća eura dnevno, ukoliko u razdoblju od tri mjeseca na isprave ove nezakonite prakse, konkretno na Googleovim google.fr i youtube.fr domenama, te Facebook u sklopu svoje platforme dostupne posjetiteljima u Francuskoj.

Odluka o kažnjavanju Googlea (FR): legifrance.gouv.fr
Odluka o kažnjavanju Facebooka (FR): legifrance.gouv.fr