I HAKOM o kolačićima – utvrđeno kršenje ZEK-a

Objavljeno:

Autor:

I HAKOM o kolačićima – utvrđeno kršenje ZEK-a

Objavljeno:

Autor

Vezano za kolačiće, i u Republici Hrvatskoj je izrečeno prvo rješenje regulatornog tijela HAKOM-a. Nakon provedenog nadzora utvrđeno je da je predmetno trgovačko društvo prekršilo Zakon o elektroničkim komunikacijama (članak 100. stavak 4.) jer je postavilo kolačiće bez prethodne privole korisnika usluga.

HAKOM se u rješenju poziva i na presudu Suda EU C-673/17 (Planet 49) te navodi:

Iz navedene presude može se zaključiti kako bilo kakva presumpcija privole korisnika koja nije izričita, nedvosmislena, aktivna i zasebna, nije valjana. Dakle, privola bi prema spomenutoj presudi trebala biti aktivna, dana jasnom potvrdnom radnjom, ne ostavljajući samo mogućnost korisniku da odbije, odnosno da otkloni unaprijed označenu privolu. Pritom je posebno istaknuto kako druge aktivnosti na internetu, poput čitanja stranice ili gledanja videa, ne mogu biti dio iste radnje davanja privole. Isto tako, privola mora biti posebna, odvojena za svaku pojedinu svrhu obrade.

Trgovačko društvo mora u roku od 30 dana od donošenja rješenja na web stranicama prilagoditi obavijesti o kolačićima i korisnicima omogućiti prethodno označavanje privole za svaku od pojedinih vrsta kolačića.

U slučaju nepostupanja po rješenju, odgovornoj osobi u trgovačkom društvu izreći će se novčana kazna u iznosu od 50 tisuća kuna.

Obzirom na zajedničku nadležnost HAKOM-a i AZOP-a u dijelu Zakona o elektroničkim komunikacijama koji se odnosi na zaštitu podataka i sigurnost elektroničkih komunikacija, zatraženo je stručno mišljenje AZOP-a koje do donošenja rješenja nije dostavljeno.