H&M-u 35 milijuna eura kazne zbog nadzora zaposlenika

Objavljeno:

Autor:

H&M-u 35 milijuna eura kazne zbog nadzora zaposlenika

Objavljeno:

Autor

H&M, druga najveća modna trgovina na svijetu, kažnjena je u iznosu od 35 milijuna eura za kršenje GDPR-a. Kaznu je izreklo hamburško nadzorno tijelo, a razlog kažnjavanja je nezakonit nadzor zaposlenika centra korisničke podrške u Nurembergu. Ovo je do sada najviša izrečena kazna zbog nezakonite obrade osobnih podataka zaposlenika.

H&M je od 2014. godine provodio detaljan nadzor zaposlenika, što je uključivalo i bilježenje privatnih informacija kao što su informacije i njihovi doživljaji s godišnjih odmora, detalji bolovanja, simptomi bolesti, dijagnoze i dr. Ove podatke H&M je prikupljao tijekom intervjua koji su održani po povratku zaposlenika na posao, tzv. Welcome Back Talks. Dodatno tome, bilježile su se i informacije dobivene tijekom neformalnih, svakodnevnih razgovara sa zaposlenicima. Svi prikupljeni podaci korišteni su, između ostalog, i za donošenje odluka s izravnim utjecajem da radni odnos zaposlenika.

U svojoj odluci, hamburško nadzorno tijelo zaključilo je da je “prikupljanje informacija o privatnim životima zaposlenika i njihovim aktivnostima dovelo do intenzivnog zadiranja u njihova građanska prava”.

O ovom slučaju hamburško nadzorno tijelo oglasilo se u objavi za medije.