AZOP izdao nove upravne novčane kazne

Objavljeno:

Autor:

AZOP izdao nove upravne novčane kazne

Objavljeno:

Autor

Agencija za zaštitu osobnih podataka izrekla je dvije nove upravne novčane kazne zbog kršenja odredbi Opće uredbe o zaštiti podataka i Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka.

Prva kazna izrečena je izvršitelju obrade – društvu iz Zagreba koje pruža informatičke usluge drugim tvrtkama. Izvršitelj obrade nije poduzeo odgovarajuće tehničke mjere zaštite osobnih podataka u skladu s rizicima, te je pretrpio hakerski napad koji je doveo do kršenja sigurnosti i neovlaštene obrade osobnih podataka 28.085 ispitanika. Incident je AZOP-u prijavio voditelj obrade, telekomunikacijsko društvo iz Zagreba, koje je pisanim putem izvijestilo i korisnike svojih usluga o potencijalnoj povredi osobnih podataka.

U drugom slučaju, kazna je izrečena voditelju obrade – osiguravajućem društvu iz Zagreba zbog kršenja odredbi Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka koje se odnose na videonadzor. Naime, društvo nije označilo da su poslovni objekt i vanjska površina poslovnog objekta pod videonadzorom.

Kazna osiguravajućem društvu izrečena je prema članku 51. te može iznositi do 50.000,00 kuna. Točni iznosi izrečenih kazni nisu objavljeni.