Algoritam odlučio o otkazima vozača Ubera

Objavljeno:

Autor:

Algoritam odlučio o otkazima vozača Ubera

Objavljeno:

Autor

Šestero vozača Ubera dobilo je otkaze jer ih je Uber optužio za prijevaru. Radi se u automatskim odlukama temeljenima na računalnom algoritmu. Vozači tvrde da su pogrešno optuženi te su podigli tužbu protiv Ubera pred Okružnim sudom u Amsterdamu.

Predstavnici Ubera nisu bili prisutni na suđenju te je Sud odlučio poništiti Uberove odluke o otkazima šestero vozača. Uz to, Sud je naložio Uberu da u roku od tjedan dana vrati vozače na radna mjesta, plati naknadu štete vozačima u ukupnom iznosu 100.474 eura te da plati kaznu za svaki dan nepoštivanja ove odluke u iznosu 5.000 eura, do maksimalnog iznosa 50.000 eura.

Ovaj slučaj izvrsno prikazuje kako automatsko donošenje odluka, na koje smo u današnjem modernom i digitaliziranom društvu tako naviknuti, može imati značajan pravni učinak na pojedince. Iako ovakvo automatsko odlučivanje služi da ubrza i učini jeftinijima inače kompleksne poslovne procese, važno je imati na umu da neke automatske odluke mogu biti značajnije od drugih. Prema članku 22. GDPR-a, “ispitanik ima pravo da se na njega ne odnosi odluka koja se temelji isključivo na automatiziranoj obradi […] koja proizvodi pravne učinke koji se na njega odnose ili na sličan način na njega utječu”.

Izvor: GDPRhub