CNIL o radu od kuće i privatnosti zaposlenika

Objavljeno:

Autor:

CNIL o radu od kuće i privatnosti zaposlenika

Objavljeno:

Autor

Rad na daljinu u zadnjih nekoliko mjeseci je nešto što smo gotovo svi iskusili. Neki od nas su se već priviknuli i nikada se ne bi vratili na staro, a neki čeznu za atmosferom ureda i socijalizacijom. Kojoj god skupini pripadate imate jednaka prava, ali i obveze po pitanju zašite privatnosti i sigurnosti poslovnih informacija.

Kako bi razjasnio osnovne nedoumice francuski CNIL izdvojio je najčešća pitanja i na njih dao kratke i  razumljive odgovore:

  1. Što je rad na daljinu?
  2. Koji su uvjeti za uspostavu rada na daljinu?
  3. Može li poslodavac kontrolirati aktivnosti zaposlenika?
  4. Može li poslodavac stalno nadzirati zaposlenike?
  5. Koje sigurnosne mjere treba poduzeti kada zaposlenici koriste svoju osobnu opremu (mobitel, računalo, tablet itd.)?
  6. Video konferencije: može li poslodavac natjerati zaposlenika da aktivira kameru tijekom sastanka?

Prema CNIL-u, poslodavac ima pravo kontrolirati aktivnosti (izvršavanje radnih zadataka) zaposlenika pod uvjetom da takva kontrola ne krši prava i slobode zaposlenih (kao i u normalnim uvjetima rada).

U odnosu na nadzor zaposlenika ukazuje se na obvezno postojanje zakonite svrhe takvog nadzora i poštivanje načela proporcionalnosti, no CNIL savjetuje da se takva praksa ipak ne provodi. Posebno se navodi neprimjerenost nadzora putem web kamere, trajnog dijeljenja zaslona uređaja, redovitog fotografiranja zaposlenika ili obveze „klikanja“ u radnu aplikaciju.

Što se tiče pravila za videokonferencijske pozive CNIL preporučuje poslodavcima da ne nameću obvezu aktiviranja kamere zaposlenicima, te da je u većini situacija dovoljna samo audio komunikacija.

S obzirom da je dokument dostupan samo na francuskom jeziku prenosimo sažetu objavu portala Privacy Onestop.