Kazna za trgovinu računalne opreme – 10 milijuna eura!

Nadzorno tijelo njemačke pokrajine Donja Saska (LfD Niedersachsen) kaznilo je trgovinu računalne opreme u iznosu 10,4 milijuna eura. Nesumnjivo jedna od većih kazni za kršenje GDPR-a, izrečena je tvrtki notebooksbilliger.de AG (NBB AG). Razlog za izricanje kazne je nezakonit video nadzor zaposlenika koji je trajao više od dvije godine.

NBB je postavio video nadzor na radnim mjestima, u prodajnom prostoru, skladišnom prostoru te u zajedničkim prostorijama. Svrha takvog video nadzora, tvrde, je sprječavanje i istraga kaznenih djela te praćenje protoka robe u skladištu. Međutim, LfD Niedersachsen smatra da se radi o prekomjernoj obradi te da je prije postavljanja takvog sustava video nadzora potrebno razmotriti druge mogućnosti koje imaju manji negativan učinak na privatnost zaposlenika. Također napominju da je u slučaju opravdane sumnje na počinjenje kaznenih djela potrebno ograničiti takav nadzor samo na sumnjive osobe te ukupno trajanje nadzora treba biti jasno definirano.

Uzimajući sve u obzir, nadzorno tijelo je zaključilo da NBB nema nikakvu pravnu osnovu za obradu osobnih podataka putem tog sustava video nadzora, te je izreklo kaznu u iznosu 10,4 milijuna eura. Rješenje o kažnjavanju još uvijek nije pravomoćno, a NBB je nedugo nakon zaprimanja rješenja uložio žalbu, te je postupak još uvijek u tijeku. O cijelom slučaju su se izjasnili i u vlastitom priopćenju za medije u kojem osuđuju, između ostalog, visinu izrečene kazne za koju tvrde da je nesrazmjerno visoka.